Operahistorie(r) i Pensjonistuniversitetet Drammen.

 

 Vel 200 tilhørere kom smilende og imponerte ut av Norkirkens lokaler etter å ha opplevd en time med drammenser og pianist Helge Evju. Som repetitør (medarbeider i innstuderings-perioden) i Den Norske Opera i 40 år, kunne han øse av personlige erfaringer bak kulissene, både i det gammeldagse og overfylte Folketeatret og i vår nasjonale stolthet, operabygget i Bjørvika.

Helge Evju hadde sin klaverdebut i 1968 etter studier i Drammen, USA og Oslo, og etter tre år med strøjobber (bl.a. som musikklærer på Romerike Folkehøgskole) ble han tilbudt fast stilling ved Den Norske Opera i 1971. Evju fortalte om utfordringer både ved klaveret, på scenen og i orkestergraven, og krydret sin beretning med glitrende klaverspill på Norkirkens eget flygel som var nystemt for anledningen. En side ved Den Norske Operas virksomhet som kalles Riksoperaen, har vært lite omskrevet, men inntil for ca fem år siden samarbeidet man med lokale kor og orkestre over hele landet og satte opp operaforestillinger, noe vi også her i Drammen husker med glede. I tillegg fikk mindre steder besøk av små ensembler, fire-fem sangere pluss pianist, som fremførte sammensatte programmer, såkalte Opera-revyer. Med ny ledelse i Den Norske Opera og Ballett kan det være mulighet for å få Riksoperaen på banen igjen, sa Evju.

Det var ett spørsmål fra salen, et ønske om å få høre mer om Drammens egen operasanger Vessa Hanssen, som Evju også samarbeidet med i mange år. Han ga henne et vakkert ettermæle. Til slutt takket PUD-sekretær Ulf Borgen for foredraget og sendte glade publikummere ut i vårsolen.