Utskrift
Treff: 3076

Rørende og humoristisk med Iben Sandemose

   

Møte 12. mars 2019

 

 

 

Ca. 100 medlemmer og andre interesserte møtte opp på Fornebu S for å høre forfatteren, tegneren og multikunstneren Iben Sandemose kåsere under tittelen «I skyggen av Jante».

 Janteloven med «formålsparagrafen» «Du skal ikke tro at du er noe» ble i sin tid formulert av Iben Sandemoses bestefar, den dansk-norske forfatteren Aksel Sandemose. 

Barnebarnet har klart å snu Janteloven på hodet. Gjennom tekst, bilder og tegninger overbeviste hun forsamlingen om hvordan hun har brukt motgang i livet til noe konstruktivt.

 Nærgående beskrivelser av forholdet til bestefaren, faren, oppfinneren og Il Tempo Gigante-konstruktøren Bjarne Sandemose, og hennes kjæreste gjennom flere år, skuespilleren Trond Brænne, gjorde sterkt inntrykk på de fremmøtte.

Aksel Sandemose ble portrettert med en herlig blanding av utlevering og respekt. Bjarne Sandemose med alle sine viltre påfunn og oppfinnelser var utvilsomt en stor inspirasjonskilde for datteren.   Og Trond Brænne var en kunstnerisk samarbeidspartner, spesielt når det gjaldt bøker og opptredener for barn.

Iben Sandemoses kåseri var rørende, humoristisk og til tider frekt. Hun fremkalte både latter og tårer i en engasjert forsamling. 

 

Iben Sandemose (født 13. juli 1950 i Oslo) er en norsk billedkunstnertegnerillustratørscenograf og forfatter.                

Hennes kåseri er beskrevet som en billedfortelling om Janteloven. "Du skal ikke tro at du er noe" bruker hun

som et springbrett for å vise det motsatte. Hun forteller om 4 generasjoner Sandemose: Nettopp ved å skape

gjennom motstand kan en finne både glede og humor i de  verste situasjoner.   

Blant flere priser har Iben Sandemose mottatt Hedda-prisen for beste scenografi i 1999, og Kulturdepartementets illustrasjonspris i 2017. Hun har fått Teskjekerringa-prisen og Bokkunstprisen.      Ved siden av å illustrere andres bøker har hun utgitt en rekke egne bøker, både vakre og bevegende. Bl.a. ble boken «Kort, katt & genever» kåret til årets vakreste bok i Leipzig på 80-tallet Hun er beskrevet som grensesprengende og morsom. Hun er barnebarn av Aksel Sandemose.

                                                                   

 

 .