Lier Senioruniversitet arrangerer dagstur 16. september.

Pris 1.340 kroner. Turen går til Hadseland Glassverk og Kistefoss med the Twist. Påmelding til Unni Larsson på telefon 412 30 690 innen 1. september

«Liervassdraget - en livsnerve for planter, dyr og mennesker»

I 2018 skrev Tom Helgesen boka om Liervassdraget på oppdrag for Lierelva Grunneierlag, og 24. august vil han holde et lysbildeforedrag om bygdas unike vannvei. Tjern og elver er viktige leveområder for fisk og til rekreasjon for skautravere i alle aldre. Vassdraget er i dag drikkevann for mennesker og dyr og har i tillegg stor verdi for Liers grønnsaksbønder. Historisk sett har vassdraget også hatt stor betydning, tenk bare på alle tømmerstokkene som danset gjennom sideelvene og ned mot Lierdalen helt fram til 1960-tallet. Møllebruk og vannsager hadde vannet fra Liervassdraget som energikilde, og det samme hadde mye av den første industrivirksomheten i bygda. Ja, fremdeles blir vann fra Finnemarka brukt til å produsere elektrisk energi i Lierbygda. Derfor er det gamle og nye demninger på en rekke vann på begge sider av Lierdalen i det omfattende nedslagsfeltet som er på hele 309 kvadratkilometer fordelt på en rekke kommuner.

 

Tom Helgesen (født 1958) er lærer, forfatter, naturfotograf og lokalhistoriker. Drammenseren har utgitt en rekke bøker, særlig om natur, friluftsliv og kulturhistorie. Han er medlem av Norsk faglitterær forfatter- og oversetterforening (NFFO). I 2008 mottak han Buskerud fylkeskommunes kulturpris og i 2013 Drammen kommunes kulturpris. Sammen med Tom Schandy står han bak Forlaget Tom & Tom, og de to har skrevet og gitt ut flere bøker sammen. Tom Helgesen er også kjent som et ihuga friluftsmenneske og en ivrig naturverner, blant annet som leder for foreningen Drammensmarkas Venner. I mange år har han også vært aktiv i lokalpolitikken, blant annet som nestleder for Drammen Byliste.

NB! Foredraget holdes i Tranby Menighetshus, Kirkesvingen 7, 3408 Tranby.

For å oppfylle smittevernreglene må vi føre en liste med navn og telefonnummer for alle som er tilstede. Det er ikke anbefalt å ta imot kontant betaling.  Ved ankomst noterer vi hvordan du ønsker å betale, så ordner du dette etterpå. Det er ikke kaffeservering.

«Insekter og andre rare småkryp rundt oss».


Mange har vokst opp med tanken om at småkryp er ekle, skumle og skadelige. Men det kunne ikke ha vært lengre fra sannheten. De små skapningene lever overalt rundt oss og utfører en rekke viktige oppgaver vi ikke hadde klart oss uten. Bare i Norge er 44% av alle beskrevne arter – det vil si 52 000 arter - insekter og edderkoppdyr! Visste du at det finnes bier som bygger reir i sneglehus? Eller at edderkopper spiser opp til 880 millioner tonn med insekter i året? I mitt foredrag vil jeg fortelle om de rare skapningene rundt oss, hva de gjør og hvorfor de er så viktige!

Mikaela Olsen er en utdannet økolog med fordypning om bier. Hun har lenge hatt en stor fascinasjon for insekter og har involvert seg i flere ulike prosjekter for kartlegging av bier i Norge. I dag jobber hun som hjelpelærer for grunnleggende zoologi ved NMBU og er styremedlem i organisasjonen La Humla Suse.

NB! Foredraget holdes i Tranby Menighetshus, Kirkesvingen 7, 3408 Tranby.

For å oppfylle smittevernreglene må vi føre en liste med navn og telefonnummer for alle som er tilstede. Det er ikke anbefalt å ta imot kontant betaling.  Ved ankomst noterer vi hvordan du ønsker å betale, så ordner du dette etterpå. Det er ikke kaffeservering.

Referat fra tur til Sør-Varanger 8. - 11. juni 2021.