Referater PUD

4.september 2017. Liv Evju   Afteposten-journalist Per Kristian Aale var førstemann ut i høstsemesteret. Aale er utenriks- og grave-journalist, han har brukt mange år på å studere mafiaen i Italia og den økende motstanden i befolkningen. Dette arbeidet har resultert i en bok, «De modige», som kom ut i 2015.Nesten 200 tilhørere ble fengslet av historien om bilmekanikeren Rocco, en av utallige små næringsdrivende som fikk et ubehagelig møte med mafiaen. «Beskyttelsespenger» på 1200 Euro pr måned, forlangte de. Rocco forsøkte å prute, og «gudfaren» ble rasende. Rocco bor i byen Lamezia Terme i Calabria, en av Italias fattigste landsdeler. Her er «gudfaren» en svært mektig mann; han donerte en vakker madonnastatue til byen, og ordfører og andre politikere møtte fram ved avdukingen for å hylle giveren.

Pensjonistuniversitetets  møte 9. jan 2017 – USA etter presidentvalget i 2016

(Liv Evju)Professor Ole O. Moen var hos oss i høst mens nominasjonsprosessen foregikk i USA, og i likhet med så å si alle eksperter trodde han ikke at republikanerne ville nominere Donald Trump, og dersom de likevel gjorde det, så regnet han med at Hilary Clinton ville vinne valget. Nå er det bare dager igjen til Donald Trump innsettes som president i USA, og 292 personer trengte seg sammen i Norkirken for å høre Ole Moen en gang til.

(Liv Evju) Til tross for sterk kulde og isete og/eller snøfylte fortau hadde 238 personer funnet veien til Norkirken mandag 7. november for å høre Tor Bomann-Larsen fortelle om sin nyeste bok i den store serien om Haakon og Maud.  
Det var tydelig at forfatteren har levd med og assimilert dette stoffet gjennom mange år. Han har også hatt tilgang til spesielle kilder, som hoffsjef Wedel-Jarlsbergs dagbok fra tiden i Washington og brevene fra kronprinsesse Märthas hoffdame.
Bomann-Larsen tok utgangspunkt i sabotasjeaksjonen ved Ytterkollen 7. oktober 1943. I Norge var det få begivenheter av dette slaget, i mesteparten av Norge var det fredelige, om enn spente tilstander. I forhold til filmen «Kongens nei», som er delvis fiksjon, er B-L’s bok omhyggelig dokumentert.

Medlemsmøtet 3. oktober.

 

(Liv Evju)Til tross for høstferiestart og strålende vær hadde nesten 200 interesserte møtt fram for å høre Anne Sender snakke om «Jødedom og sionisme». Sender var i flere år forstander for Det Mosaiske Trossamfunn, i dag er hun generalsekretær i Samarbeidsrådet for Tros- og Livssynssamfunn, en paraplyorganisasjon stiftet i 1996.

Underkategorier