Medlemsmøtene starter kl 1200. Det er kaffetreff fra kl. 11.00 og servering på kafeen Scene 5 etter møtet. Salen åpner kl. 11.40 for medlemmer. Ikke-medlemmer betaler kr 100 (adgang fra kl 11.45). På møtene er det kulturelt innslag og foredrag med etterfølgende spørsmålsrunde.

 

9. januar 2018
Torkjell Berulfsen, "Brennevin er sunt"

En rundreise i brennevinets historie og hvorfor det ble som det ble med genever i Nederland og gin i England, mens Norden falt som offer for akevittens velsignelser.

Torkjell Berulfsen er en norsk programskaper, programleder, journalist, komiker og forfatter, utdannet filolog og ansatt i NRK siden 1982. Der har han deltatt i en rekke underholdningsprogrammer som Reiseradioen, Nitimen, Nattradioen og Borgulfsen (sammen med Knut Borge). Fra 1996 har han vært tilknyttet Fjernsynets kulturavdeling, hvor han bl.a. har laget flere kulturhistoriske programserier. Han har skrevet flere bøker basert på TV-seriene.

Berulfsen ble i 2007 tildelt "Gullruten" som beste programleder for serien Berulfsens fargerike.
 
23. januar 2018
Riksantikvar Jørn Holme, "Hva gjør en Riksantikvar? - Om et land i stor endring"

Riksantikvaren skal som direktorat for kulturminneforvaltning følge opp og være rådgiver for Miljødepartementet i den nasjonale kulturminnepolitikken. Han har fullmakt til å frede kulturminner og kan stoppe kommunale plansaker hvis nasjonale kulturminneinteresser er truet. Riksantikvar Jørn Holme har vist et imponerende og bredt engasjement for å ivareta viktig kultur i Norge. I vårt nærområde har Riksantikvaren hatt fokus blant annet på Blaker Skanse og Lensemuseet i Fetsund.

Jørn Holme er utdannet jurist, og har har tidligere vært statssekretær i Justisdepartementet og sjef for Politiets Sikkerhetstjeneste (PST) før han i 2009 ble tilsatt som Riksantikvar.

 
13. februar 2018
Folklorist Thor Gotaas, "Et muntert blikk på norsk skihistorie"

Thor Gotaas har krydret mange radio- og TV-programmer med historier fra vinteridrettsaktiviteter, hvor han kombinerer det seriøse med det kuriøse og morsomme. Som en bakgrunn til ski- og vintereventyret vi forhåpentlig vil oppleve under OL i Sør-Korea, vil han fortelle oss om langrenn fra de eldste tider og fram til i dag, fra kvaeluktende skogsarbeidere til moderne løpere i kondomdresser.

Gotaas er folkeminnegransker, folklorist og forfatter. Han er særlig opptatt av outsiderne i samfunnet, bl.a. omstreifere og taterfolket. Han har forfattet en lang rekke bøker - flere om idrett og idrettshistorie. Boka "Løping. En verdenshistorie" er foreløpig oversatt til svensk, dansk, engelsk, russisk, nederlandsk, italiensk, amharisk, tysk, japansk, arabisk, portugisisk, koreansk, tyrkisk, tsjekkisk, ungarsk og slovakisk.

Etter foredraget arrangeres Senioruniversitetets årsmøte og medlemmene oppfordres til å delta. Varighet ca. 30 minutter.

 
13. mars 2018
Per Kristian Aale, "Modige italieneres opprør mot mafiaen"

For mange er mafiaen noe som hørte til på Sicilia på 1950-tallet. Men den italienske mafiaen er mektigere, rikere og mer brutal enn noensinne, og den har spredt seg til hele Italia og til mange europeiske land. Likevel er ikke alt håpløst. Det finnes nemlig noen modige italienere som har tatt opp kampen.

Gjennom bilder, videosnutter og fortelling vil Per Kristian Aale ta oss med på en reise i Italia - gjennom mafiahistorien frem til i dag - og vi får møte menneskene som risikerer livet for å skape et bedre samfunn.

Per Kristian Aale er utenriks- og gravejournalist i Aftenposten. Han har blant annet jobbet med «Panama Papers» i halvannet år, og i rundt ti år vært Aftenpostens korrespondent i Moskva og Brussel. Aale har også i mange år skrevet om Italia og den italienske mafiaen.
 
10. april 2018

Aktuelt tema:
Marta Breen, "Feminismens historie – på én time"

Kvinner er ingen ny oppfinnelse. Det kan bare virke sånn i blant. Menn dominerer i historiebøkene, og åtte av ti biografier som kommer ut i Norge handler om menn. 

I dette underholdende foredraget guider Marta Breen deg gjennom feminismens historie, fra det første kvinnesaksmøtet i historien til #metoo, fra suffragettene til 70-åras abortkamp. På seksti minutter. Spenn deg fast.  

Marta Breen er styreleder i Norsk Faglitterær Forfatter- og oversetterforening. Hun er spaltist og har skrevet flere bøker om kjønnsroller, feminisme og kvinner i norsk samfunnsliv. Hun er aktuell med boka ”Kvinner i kamp” som kommer til våren.

 
8. mai 2018

Johan Kaggestad, "Relasjonen mellom det mentale, sosiale og fysiske - hvordan fungere best mulig til tross for høy alder"

Ingen annen form for mosjon er så enkel og så effektiv som gange. Ikke bare blir du i bedre fysisk form av å gå, men de mentale effektene er kanskje enda viktigere. Du får bedre selvfølelse og kroppsoppfatning, bedret søvn, bedret konsentrasjonsevne, du blir mer kreativ og problemløsningsorientert og du får en mer positiv tankegang. Det er en form for trim som kan gjøres av alle, hvor som helst og når som helst.

Johan Kaggestad vil vise oss veien til et aktivt liv som ganger. I en raus og personlig beretning om det å gå, vil han både filosofere over temaet og gi konkrete råd og tips til hvordan og hvorfor gange er verdens beste form for mosjon.

Johan Kaggestad er utdannet økonom og har bygget opp NIKE i Norge, men er bedre kjent som idrettstrener og som ekspertkommentator på TV.

 
29. mai 2018

Rikke Kommisar, "Akershus Kunstsenter - Lillestrøms vindu ut mot verden. Om samtidskunst, byutvikling og kunstens fremtid i Lillestrøm"

Det planlegges nytt kunstsenter i Lillestrøm. Skulpturer som er satt opp langs Nitelven har skapt debatt om hvordan forstå kunst.

Samtidskunsten ønsker å sprenge grenser. Rikke Komissar vil snakke om samtidskunst, og trekke linjer fra modernismens start til i dag. Hun vil fortelle om Akershus Kunstsenter, og hva de har gjort i Lillestrøm de siste årene gjennom konkrete eksempler fra offentlig rom. Hun vil snakke om hvorfor det er behov for nytt bygg, og om planene for det nye kulturkvartalet og det nye kunstsenteret som skal åpne for publikum i 2020. 

Rikke Komissar er direktør for Akershus Kunstsenter. Kunstsenteret mottar støtte fra Akershus fylkeskommune, har lokaler i Storgata i Lillestrøm, og skal blant annet vise og formidle samtidskunst og være et kompetansesenter for kunst i offentlig rom.